Focaccia ako babičkina záhrada: Upečte si taliansky chlieb, ktorý vám rozkvitne pred očami

  • 17.05.2024

Povaľuje sa vám v chladničke množstvo zeleniny a neviete, ako ju zužitkovať? Spravte si focacciu podľa nášho receptu. A nie hocijakú! Táto vám rozkvitne priamo pred očami.

Rozkvitnutá foccacia, ozdobený taliansky chlieb zeleninou a bylinkami
Súčasným hitom je tzv. rozkvitnutá focaccia. Foto: Andrea Párkányová

Focaccia je talianska chlebová placka s cestom podobným pizzovému. V Taliansku ju ponúkajú na každom kroku. Volajú ju aj „chlieb chudobných“, keďže sa pri pečení používa minimum najzákladnejších a lacných surovín.

Ide vlastne o kysnuté cesto vyrobené z múky, vody, soli  a droždia, ktoré je bohato potreté olivovým olejom a štipkou hrubozrnnej soli navrchu, s pridaním rôznych byliniek a zeleniny. Môžeme ju použiť ako prílohu k mnohým jedlám, ako náhradu chleba alebo ako „dezert“ k vínu.

Tento biely chlieb môžeme podávať aj nasladko. Stačí, ak do cesta pridáme cukor a trochu mlieka, prípadne čokoládu.

Rozkvitnutá focaccia je hitom

Prenesme sa jej chuťou a vôňou do slnečného Talianska a poďme si ju  upiecť trochu netradične. Súčasným hitom je tzv. rozkvitnutá focaccia. A aká to je? Jedná sa vlastne o klasickú focacciu, ktorá je ozdobená tak, aby pripomínala rozkvitnutú lúku.

Okrem estetického hľadiska ide aj o pridanie ďalších chutí. Môžeme ju ozdobiť jedlými kvetmi, najrôznejšími bylinkami a zeleninou, ktorú naaranžujeme vo forme kvetov a rozkvitnutej lúky. Pôsobivo vyzerajú plátky červenej cibule, farebná paprika, paradajky, kúsky cesnaku, olivy, ale aj šampiňóny, cuketa či baklažán. Fantázii sa medze nekladú.

Upečená kvetinová foccacia so zeleninou a bylinkami
Okrem estetického hľadiska ide aj o pridanie ďalších chutí. Foto: Andrea Párkányová

Ako upiecť domácu focacciu

Budeme potrebovať

  • 500 g hladká múka
  • 1/2 kocka čerstvé droždie
  • 400 ml vlažná voda
  • soľ
  • olivový olej
  • rôzne druhy zeleniny a byliniek

Postup

V mise zmiešame múku, soľ, vodu, droždie a olivový olej.

Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme do olejom vymazaného plechu a lyžicou roztiahneme až po okraje.

Povrch cesta natrieme olivovým olejom a až teraz osolíme. Končekmi prstov urobíme nahusto jamky. Ozdobíme rôznou zeleninou a bylinkami a ešte necháme cca 10 minút kysnúť na plechu. Dáme piecť na 250 stupňov cca 10-15 min. do zlatista. Upečenú necháme vychladnúť a potom pokrájame.

Odkrojený kúsok focaccie pripravenej podľa domáceho receptu
Focacciu môžeme použiť ako prílohu k mnohým jedlám, ako náhradu chleba alebo ako „dezert“ k vínu. Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?