Ružičkový kel sa perfektne hodí nielen do polievok či ako zdravá príloha, vytvorí aj základ do šalátov a rôznych zeleninových jedál. Prinášame vám tri chutné recepty, ktoré ho povýšia na obľúbenú zimnú surovinu.

Ružičkový kel s hubami na panvici
4 porcie, čas prípravy: 30 minút
Tento recept je rýchly a jednoduchý, no plný chutí. Jemne opečený ružičkový kel v kombinácii s hubami a bylinkami vytvára lahodnú prílohu alebo ľahké hlavné jedlo. Skvelo sa hodí k pečenému mäsu alebo ako samostatná vegetariánska večera.
Budeme potrebovať
- 400 g ružičkového kelu
- 250 g čerstvých šampiňónov (alebo iných húb)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL masla
- 1 ČL čerstvého tymianu (alebo 1/2 ČL sušeného)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 50 ml smotany na varenie (voliteľne)
Postup prípravy
1. Ružičkový kel očistíme a rozrežeme na polovice. Huby umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky (ak sú malé, stačí ich nechať celé). Cesnak nakrájame na tenké plátky.
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a maslo. Pridáme polovice ružičkového kelu rezom nadol a opečeme ich na strednom ohni približne 5–7 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
3. Keď je kel opečený, pridáme nakrájané huby a plátky cesnaku. Restujeme ďalších 5–7 minút, kým huby pustia šťavu a mierne sa opečú.
4. Pridáme tymian, soľ a čierne korenie podľa chuti. Môžeme tiež priliať smotanu na varenie a krátko povariť, aby sa chute spojili a vytvorila sa jemná omáčka.
5. Ružičkový kel s hubami podávame teplý, posypaný čerstvými bylinkami. Skvelo chutí ako príloha k mäsu alebo s chrumkavým chlebom.

Krémová polievka z ružičkového kelu s pečeným cesnakom
4 porcie, čas prípravy: 45 minút
Táto krémová polievka z ružičkového kelu vyniká svojou jemnou textúrou a hlbokou chuťou doplnenou o pečený cesnak. Opečené ružičky na vrchu polievky dodajú jedlu nielen krásny vzhľad, ale aj príjemnú chrumkavosť a intenzívnejšiu chuť. Podávame ju ako ľahký obed alebo večeru s kúskom čerstvého chleba.
Budeme potrebovať
- 400 g ružičkového kelu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL masla
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- muškátový oriešok (voliteľne)
- 100 ml smotany na varenie (voliteľne)
- čerstvý kôpor alebo petržlenová vňať na ozdobu
- štipka údenej papriky (na posypanie)
Postup prípravy
1. Ružičkový kel rozdelíme na dve časti – 300 g na polievku a 100 g na pečenie. Časť kelu určenú na pečenie prekrojíme na polovice, dochutíme ju soľou, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom.
2. Prekrojené strúčiky cesnaku necháme v šupke a pridáme ich k polovici ružičkového kelu na plech. Pečieme pri 200 °C približne 20 minút, kým cesnak aj kel nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
3. Na masle a olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a zvyšný ružičkový kel (300 g). Restujeme 5 minút, aby sa zvýraznila chuť zeleniny.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme štipku soli a čierneho korenia. Varíme na miernom ohni približne 20 minút, kým zemiaky aj kel nezmäknú.
5. Po uvarení polievku odstavíme, pridáme muškátový oriešok (voliteľne) a rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Ak chcete jemnejšiu konzistenciu, môžete pridať smotanu na varenie a ešte krátko povariť.
6. Krémovú polievku podávame horúcu, na vrch pridáme opečený ružičkový kel a pečený cesnak (vytlačený zo šupky). Na záver ozdobíme štipkou údenej papriky a čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Zapekaný ružičkový kel so syrovou omáčkou
4 porcie, čas prípravy: 15 minút + 25 minút
Budeme potrebovať
- 500 g ružičkového kelu
- 100 g oravskej slaniny
- 1 lyžicu oleja
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml plnotučného mlieka
- 200 g syra eidam
- soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
Postup prípravy
1. Z hlavičiek ružičkového kelu odrežeme spodnú časť a odlúpime vrchné lístky.
2. Ružičky opláchneme pod vodou, prerežeme ich na polovice a nasypeme ich do vriacej vody. Povaríme asi tri minúty, potom ich hneď scedíme a prepláchneme studenou vodou. Uvarený kel dáme do zapekacej misky vymastenej maslom.
3. Slaninu pokrájame na malé kúsky a s trochou oleja ju na rozpálenej panvici opražíme do chrumkava. Kúsky slaninky pridáme k ružičkovému kelu do zapekacej misky.
4. V menšom hrnčeku zahrejeme maslo, keď sa rozpustí, primiešame múku. Keď sa maslo a múka spoja, prilejeme polovicu mlieka a dobre vymiešame. Prilejeme zvyšok mlieka, osolíme, okoreníme a pridáme štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška a chvíľu povaríme. Nakoniec primiešame postrúhaný syr.
5. Pripravenú syrovú omáčku nalejeme na ružičkový kel, posypeme zvyšným syrom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 – 200 °C približne 20 minút, kým povrch zľahka nezhnedne.

Ako predvariť ružičkový kel pred zapekaním
Pred prípravou jednotlivé ružičky zbavíme vrchných lístkov a hlúbik narežeme do kríža ostrým nožíkom. Opláchneme studenou vodou. V hrnci privedieme k varu vodu, osolíme ju a dáme variť ružičky kelu. Varíme ich na miernom ohni približne 10 až 15 minút. Rozvarený kel nie je chutný, ružičky by mali byť po uvarení pevné. Okrem soli do vriacej vody môžeme pridať aj lyžičku cukru, zvýrazní lahodnosť kelu a potlačí jemnú horkosť. Uvarený kel zlejeme a necháme odkvapkať.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová, Mária Stromčeková
Foto: iStock
Cim to je ze ruzickovy kel nema ruzicky? Ma asi len 30 cm a je zaseknuty. Mozem…