Tento hrnčekový koláč s ríbezľami zmizne zo stola skôr, než stihne vychladnúť

Ríbezle sú malým zázrakom zo záhrady – plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ich sviežu kyslú chuť využijete aj v letnom koláči.

Rýchly ríbezľový hrnčekový koláč s tvarohom
Sviežu kyslú chuť ríbezlí využijete aj v letnom koláči. Foto: Andrea Párkányová

Malé bobuľky ríbezlí  – červené, čierne či biele – sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, predovšetkým vitamín C, vitamíny B1 až B6, vápnik, draslík a železo. Považujú sa za také malé multivitamínové plody zo záhrady. Každá gulička obsahuje približne 2 miligramy vitamínu C, takže na pokrytie dennej potreby stačí zjesť 30 až 40 guličiek.

Obzvlášť vysokým obsahom vitamínu C a flavonoidov vynikajú čierne ríbezle, ktoré pôsobia v tele ako silné antioxidanty. Okrem toho, pektín v týchto bobuľkách má pozitívny vplyv na trávenie, rutín zase zlepšuje stav ciev pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidmi alebo krehkými cievami. Konzumácia ríbezlí tiež pozitívne vplýva na imunitný systém, pretože nám pomáhajú bojovať proti vírusom, baktériám a detoxikujú organizmus.

Aký je rozdiel medzi červenými, čiernymi a bielymi ríbezľami?

Červené ríbezle sú u nás najbežnejšie, majú jemnú šupku a výraznú kyslú chuť, ktorá sa s dozrievaním mení na sladšiu. Čierne ríbezle sú trpkejšie a majú tvrdšiu šupku, zatiaľ čo biele ríbezle majú jemnú šupku a sú sladšie ako červené.

Biele, čierne a červené ríbezle
Malé bobuľky ríbezlí – červené, čierne či biele – sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Foto: Andrea Párkányová

Ako správne skladovať ríbezle?

Ríbezle je najlepšie zjesť alebo spracovať čo najskôr po ich zbere. Najviac práce si však vyžaduje ich odstopkovanie. V chladničke vydržia 2 až 3 dni, preto sa často zamrazia alebo konzervujú vo forme sirupov, džemov a kompótov. Plody využijete aj  pri príprave smoothies, ovocnej šťavy alebo pri pečení sladkých dezertov.

Rýchly ríbezľový hrnčekový koláč s tvarohom

Budeme potrebovať

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček oleja
  • 1 vajce

Plnka

  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • ríbezle

Postup prípravy hrnčekového koláča s ríbezľami

  1. Sypké zmesi spolu zmiešame, pridáme vajce, olej, mlieko a vymiešame hladké cesto.
  2. Vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.
  3. Tvaroh vymiešame s cukrom a vajíčkom a lyžičkou rozhádžeme po ceste.
  4. Navrch pridáme ríbezle.
  5. Pečieme na cca 180 stupňoch asi 20 až 30 minút, kým nezačnú hnednúť okraje.
  6. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.
Rýchly ríbezľový hrnčekový koláč s tvarohom
Rýchly ríbezľový hrnčekový koláč s tvarohom Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku