Ríbezle sú malým zázrakom zo záhrady – plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ich sviežu kyslú chuť využijete aj v letnom koláči.

Malé bobuľky ríbezlí – červené, čierne či biele – sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, predovšetkým vitamín C, vitamíny B1 až B6, vápnik, draslík a železo. Považujú sa za také malé multivitamínové plody zo záhrady. Každá gulička obsahuje približne 2 miligramy vitamínu C, takže na pokrytie dennej potreby stačí zjesť 30 až 40 guličiek.
Obzvlášť vysokým obsahom vitamínu C a flavonoidov vynikajú čierne ríbezle, ktoré pôsobia v tele ako silné antioxidanty. Okrem toho, pektín v týchto bobuľkách má pozitívny vplyv na trávenie, rutín zase zlepšuje stav ciev pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidmi alebo krehkými cievami. Konzumácia ríbezlí tiež pozitívne vplýva na imunitný systém, pretože nám pomáhajú bojovať proti vírusom, baktériám a detoxikujú organizmus.
Aký je rozdiel medzi červenými, čiernymi a bielymi ríbezľami?
Červené ríbezle sú u nás najbežnejšie, majú jemnú šupku a výraznú kyslú chuť, ktorá sa s dozrievaním mení na sladšiu. Čierne ríbezle sú trpkejšie a majú tvrdšiu šupku, zatiaľ čo biele ríbezle majú jemnú šupku a sú sladšie ako červené.

Ako správne skladovať ríbezle?
Ríbezle je najlepšie zjesť alebo spracovať čo najskôr po ich zbere. Najviac práce si však vyžaduje ich odstopkovanie. V chladničke vydržia 2 až 3 dni, preto sa často zamrazia alebo konzervujú vo forme sirupov, džemov a kompótov. Plody využijete aj pri príprave smoothies, ovocnej šťavy alebo pri pečení sladkých dezertov.
Rýchly ríbezľový hrnčekový koláč s tvarohom
Budeme potrebovať
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček oleja
- 1 vajce
Plnka
- 250 g tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- ríbezle
Postup prípravy hrnčekového koláča s ríbezľami
- Sypké zmesi spolu zmiešame, pridáme vajce, olej, mlieko a vymiešame hladké cesto.
- Vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Tvaroh vymiešame s cukrom a vajíčkom a lyžičkou rozhádžeme po ceste.
- Navrch pridáme ríbezle.
- Pečieme na cca 180 stupňoch asi 20 až 30 minút, kým nezačnú hnednúť okraje.
- Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Pls inšpirujte ma receptom na mrkvový koláč, zrazu sa mi ocitlo doma dosť veľa m…