Mrkva nie je len do polievky! Tento hrnčekový koláč a sušienky si zamilujete

Jemná sladkosť a šťavnatosť mrkvy vyniknú aj v sladkých receptoch. Pripravte si s nami jednoduchý mrkvový koláč s krémovou polevou a lahodné mrkvové sušienky, ktoré si zamilujete.

Mrkvové sušienky s mascarpone krémom
Mrkvové sušienky s mascarpone krémom Foto: Andrea Párkányová

Mrkva patrí medzi najobľúbenejšie zeleniny, ktoré sa bežne pestujú v záhradách. V kuchyni má široké využitie. Väčšinou ju pridávame do polievok, šalátov alebo rôznych pečených jedál. Okrem vynikajúcej chuti je cenená aj pre svoj vysoký obsah vitamínu A, ktorý potrebujeme pre zdravie nášho zraku.

Ak máte nadbytok mrkvy, vyskúšajte ju zakomponovať aj do koláča. Mrkvové koláče a sušienky sú chutné, vláčne a vďaka mrkve aj o niečo zdravšie. Poďte s nami objaviť dva nové recepty.

 Hrnčekový mrkvový koláč

Tento koláč je jednoduchý na prípravu a zvládne ho každý. Je šťavnatý, aromatický a skvele ho dopĺňa krémová poleva.

Budeme potrebovať

  • 4 vajcia
  • ¾ hrnčeka trstinového cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 1,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1 kávová lyžička soli
  • 1 kávová lyžička jedlej sódy
  • 1 kávová lyžička kypriaceho prášku
  • 1 kávová lyžička škorice
  • 1 kávová lyžička mletého kardamónu
  • 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy

Na polevu

  • 150 g krémového syra
  • 2 polievkové lyžice zmäknutého masla
  • 1 polievková lyžica medu
  • strúhaný kokos na posypanie

Postup prípravy

1. Vajcia vyšľaháme s trstinovým cukrom do peny, pridáme olej a premiešame.

2. Do zmesi primiešame múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ, škoricu a kardamón. Nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu a premiešame.

3. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (22 × 22 cm). Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 50 minút.

4. Po vychladnutí rozotrieme navrch krém, ktorý sme vyšľahali z krémového syra, zmäknutého masla a medu. Na záver posypeme strúhaným kokosom.

Hrnčekový mrkvový koláč s krémovou polevou
Hrnčekový mrkvový koláč s krémovou polevou Foto: Andrea Párkányová

Mrkvové sušienky s mascarpone krémom

Tieto sušienky sú vláčne, voňavé a vďaka plnke s mascarpone sa doslova rozplývajú na jazyku.

Budeme potrebovať

Na sušienky:

  • 120 g zmäknutého masla
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 180 g hladkej múky
  • ½ kávovej lyžičky jedlej sódy
  • ½ kávovej lyžičky kypriaceho prášku
  • 60 g ovsených vločiek
  • 40 g strúhaného kokosu
  • 1 kávová lyžička škorice
  • 150 g nastrúhanej mrkvy

Na plnku:

  • 250 g mascarpone
  • 80 g práškového cukru
  • kôra z 1 citróna

Postup prípravy

1. Zmäknuté maslo vyšľaháme s kryštálovým a hnedým cukrom do krémovej konzistencie. Pridáme vajce a všetko spolu prešľaháme.

2. V druhej miske zmiešame múku, sódu, kypriaci prášok, kokos, vločky, škoricu a nakoniec nastrúhanú mrkvu. Túto zmes potom primiešame k maslovej.

3. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme lyžicou malé kopčeky cesta s dostatočným odstupom, aby sa pri pečení nespojili.

4. Sušienky pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 10 minút, kým sa okraje nesfarbia dohneda. Po upečení ich necháme úplne vychladnúť.

5. Medzitým si pripravíme plnku. Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Polovicu sušienok potrieme krémom a uzavrieme druhou polovicou.

Upečené mrkvové sušienky
Sušienky pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 10 minút, kým sa okraje nesfarbia dohneda. Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Tagy: koláč | mrkva | recept

Diskusie na tému článku