Hrušky podporia trávenie i imunitu. Pri kúpe stromčeka sa zamerajte aj na výber správneho podpníka

  • 17.03.2022

Hrušky možno označiť za prírodný liek. Podporujú zdravé trávenie, imunitu a znižujú horúčku. Spomedzi prevažne krátkovekých ovocných stromov sú z hľadiska veku výnimkou, v záhrade môžu rásť až 150 rokov.

Hrušky

Výživová hodnota hrušiek

Energetická hodnota sa blíži k 60 kcal. Okrem vody obsahujú najmä cukry a vlákninu, z vitamínov prevažujú C, B a A, z minerálnych látok zinok, draslík a vápnik. Patria k jedným z prvých ovocných príkrmov pre malé deti.

Sú domácim prostriedkom proti zápche, naopak, pri hnačke sa ich konzumácia neodporúča.

Ako pestovať hrušky?

Hoci ide o pomerne nenáročný ovocný druh, najlepšie sa mu darí v teplých oblastiach do nadmorskej výšky okolo 400 m n. m. Najsladšie hrušky dopestujeme na slnku v južne a juhozápadne orientovanej časti záhrady. Pozor na vysokú hladinu podzemnej vody, nemá byť vyššie ako 3 metre pod povrchom. Na pozemkoch s podzemnou vodou uprednostníme dulový podpník, ktorý korení plytšie v porovnaní s naštepením na hruškový semenáč. Na pôdu nie sú hrušky náročné, dobre rastú v priepustnej hlinitej alebo piesočnatohlinitej pôde. Pri kúpe sa zaujímame aj o to, či ide o cudzoopelivú alebo samoopelivú odrodu.

Stĺpovité odrody možno pestovať aj v nádobách, termín rezu je v ich prípade posunutý na leto, zatiaľ čo bujne rastúce stromy režeme už v zime alebo na jar.

Zber a uskladnenie

Zrelé hrušky majú podľa odrody vyfarbenú šupku a väčšinou aj líčko. Zimné odrody zberáme v septembri a októbri, konzumnú zrelosť dosahujú o mesiac až dva neskôr.

Plody so stopkou uchovávame najlepšie v drevených debničkách v jednej vrstve a v dobre vetranej miestnosti s teplotou od 4 do 10 °C, kde je vysoká vzdušná vlhkosť.

Viete, že…

… odrody sa štepia nielen na semenáč hrušky, ale i na dulu obyčajnú?
… v prípade stĺpovitých odrôd je ponuka stále málo široká a dreviny nebývajú príliš odolné?
… častý výskyt hrdze a spály ružovitých spôsobili pomerne maloplošnú výsadbu tohto inak nenáročného ovocného stromu?
… konzumácia plodov sa odporúča osobám, ktoré trpia opuchmi? Majú totiž diuretický účinok a podporujú očistu organizmu.
… zrejúce hrušky vylučujú veľké množstvo etylénu, ktorý, ak ich skladujeme, urýchľuje skazu iného ovocia, zeleniny i rezaných kvetov?

Hrušky na strome

Naša voľba odrôd

  • Obelisk – stĺpovitá odroda dorastajúca do výšky 2,5 m, cudzoopelivá, dozrieva začiatkom októbra, konzumná zrelosť od októbra, skladovanie do februára.
  • Bohemica – obľúbená odroda so žltými plodmi, zber v septembri, konzumná zrelosť od októbra, skladovanie až do marca.
  • General Leclerc – zber koncom septembra, konzumná zrelosť od októbra až novembra, skladovateľnosť do januára.

2 spôsoby, ako ich pripraviť

Okrem konzumácie v surovom stave sú obľúbené najmä zavárané, sušené, vo forme džemu, výživy, ale aj v gurmánskych špecialitách v kombinácii so slanými syrmi.

Pečené hrušky

Umyté hrušky olúpeme, rozpolíme, zbavíme jadrovníka, pokvapkáme šťavou z citróna, pridáme pár kvapiek medu, štipku škorice, lyžičku mletých lieskových orieškov a plátok masla. Obe polovice k sebe pritlačíme, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri 180 °C asi 20 minút. Alobal otvoríme a dopečieme do zlatista.

Krájanie hrušiek

Sladké chipsy

Jadrovníkov zbavené hrušky nakrájame na tenké plátky, povaríme v 0,5 l vody s lyžicou medu a 200 g cukru. Po odkvapkaní dáme na rošt a pri nízkej teplote ľahko sušíme v rúre.

 

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?