Zdravie zakliate v drobnom ovocí

Dnešné záhradné maliny a černice sú pôvodom skromné lesné ovocie, ktoré šľachtitelia priam zázračnými kúzlami zväčšili, namnožili ich plody, upravili na všakovakú chuť i farbu. A tak dnes máme širokú paletu odrôd vhodných do každej polohy, do každej záhrady.

Zdravie zakliate v drobnom ovocí

Napriek ich šľachteniu na veľkosť a úrodnosť im stále ešte zostala ich vynikajúca prírodná chuťová, vôňová ba i farebná originalita, ale najmä ich mimoriadny ozdravný i liečebno-preventívny charakter, ktorým prekonávajú všetko veľké ovocie. Preto by maliny i černice, najmä tie nepichľavé, nemali chýbať v žiadnej záhrade, sú totiž aj vynikajúcou pochúťkou pre malých či veľkých maškrtníkov.

Veľkou výhodou mnohých dnešných odrôd je ich dlhodobá alebo opakovaná plodnosť v roku, keď úroda dobre dozreje, a to aj vďaka globálnemu klimatickému otepleniu.

Zdravie zakliate v drobnom ovocí

Elixír zdravia zvaný kyselina elágová

Celkovo má ovocie veľa antioxidačných a zdravie podporujúcich i čistiacich (detoxikačných) látok, ale drobné ovocie ešte výraznejšie vyniká hlavne zdravotne preventívnymi, ale i liečebnými účinkami. Maliny aj ich sestry černice dokonca hrajú medzi drobným ovocím prím práve liečebnými účinkami. Tak je to napríklad vďaka obsahu polyfenolu, teda kyseliny elágovej, ktorá má mimoriadne antikarcinogénne účinky. Maliny a černice jej obsahujú 22 mg/150 g plodov, jahody 9 mg, brusnice 1,8 mg a ostatné ovocie menej ako 1 mg, zatiaľ čo v orechoch jej je až 20 mg/30 g.

Kyselina elágová sa v malinách nachádza až z 90 % v semenách, zatiaľ čo v jahodách sa zasa až z 95 % nachádza v dreni. Maliny, černice a jahody sú teda základnými potravinovými zdrojmi tejto protirakovinovej kyseliny elágovej. Toto ovocie by sme však nemali konzumovať napríklad so šľahačkou alebo jogurtom, i keď je to veľmi chutné, pretože kazeín z mlieka bráni práve dobrému vstrebávaniu tejto účinnej látky.

Komplex účinných látok na čele s kyselinou elágovou priamo znižuje rast nádorových buniek. Zistilo sa napríklad, že už 5-percentný podiel malín a jahôd v strave výrazne znížil možnosť výskytu nádoru pažeráka.

Pozitívne účinky kyseliny elágovej:

  • bráni premene karcinogénov na bunkové toxíny, ktoré tým strácajú schopnosť reagovať s DNA bunky a vyvolať tak mutácie spúšťajúce rakovinu,
  • zvyšuje tiež obranyschopnosť samotnej bunky proti toxickej agresii podporou jej protirakovinových mechanizmov,
  • je silným inhibítorom dvoch základných bielkovín, ktoré spôsobujú rozširovanie nádoru, čo výrazne brzdí šírenie rakoviny.
Mrazené maliny
Maliny často radi zamrazujeme. Pri tomto spôsobe spracovania si stále zachovávajú svoje pozitívne účinky.

Zdravé prírodné farbivá

V malinách, černiciach i ďalšom drobnom ovocí (čučoriedky, brusnice) sú však ešte ďalšie protirakovinové polyfenoly, a to sú antokyanidíny, ktoré sú vlastne aj príčinou živých farieb ovocia a zeleniny – červenej, ružovej, svetlofialovej, oranžovej i modrej, pričom týchto látok sa v drobnom ovocí často nachádza až 500 mg/100 g ovocia.

Vysoký obsah týchto antokyanidínov spolu s proantokyanidínmi v tomto ovocí je zodpovedný aj za najvyššiu antioxidačnú aktivitu spomedzi rôznych druhov ovocia, ktorá dosahuje v divých čučoriedkach hodnotu 13 430 jednotiek, v brusniciach 9 000, v černiciach 7 700, v malinách 6 060, v jahodách 6 000 (v jablkách až 5 900, ale vo vodnom melóne je to len 216 jednotiek).

Antokyanidíny spôsobujú zastavenie syntézy DNA, a tým i rast buniek, čo vedie k ich apoptóze (akejsi samovražde). Tiež sú schopné inhibovať, teda brzdiť angiogenézu, a tým i výživu rakovinových buniek a ako silné antioxidanty sú aj účinnými likvidátormi nebezpečných voľných radikálov.

Odstraňovanie výhonov
Aby sme udržali zdravý porast, odrodené výhony pravidelne odstraňujeme.

Užitočné informácie

Už spomenuté polyfenoly proantokyanidíny v drobnom ovocí prispievajú svojím dielom k ich protirakovinovému účinku. Drobné ovocie však nie je celkom na špici obsahu týchto látok v prírode – v škorici je ich obsah až 8 110 mg/100 g, v kakaovom prášku 1 370 mg, zatiaľ čo v brusniciach ich je „len“ 420 mg, v divých čučoriedkach 330 mg, v jahodách 150 mg a v malinách 30 mg/100 g. Aj tieto proantokyanidíny majú však schopnosť:

  • nahradiť alebo doplniť antioxidačný účinok vitamínu C,
  • blokovať rast rakovinových buniek najmä v hrubom čreve,
  • pôsobiť pri prevencii vzniku rakoviny,
  • sú schopné narušiť angiogenetickú tvorbu krvných vlásočníc vyživujúcich rakovinový nádor,
  • znižujú dokonca aj tvorbu estrogénov, ktoré v určitom zmysle napomáhajú vzniku viacerých druhov rakoviny závislých od hormónov.
Záhon
Maliny aj černice sa najlepšie pestujú na záhone, ktorý je oddelený od zvyšku záhrady. Podmienkou úspešného pestovania je aj drôtená oporná konštrukcia.

Najzdravšie “tabletky” z prírody

Zázračným liekom proti civilizačným chorobám sú polyfenoly, ale aj ďalšie účinné látky v malinách, ako sú kyselina chlórgenová, kávová, salicylová, galová i chinová, a prvky, najmä stopové, ako sú vápnik, horčík, draslík, ale i selén, železo, chróm, mangán, kobalt, meď, zinok, síra, molybdén, jód, a to všetko popri dobrej dávke vlákniny, pektínov, vitamínu C (25 mg %), E, K a celej škály B vitamínov. U černíc sa k tomu pridávajú ešte aj kyselina ferulová, bór a striebro. Celková energetická hodnota týchto ovocín je ako stvorená pre diabetikov, pri prevencii stukovatenia pečene, ale i pri udržiaviacej a redukčnej diéte, lebo majú len 35 kcal/100 g ovocia.

Maliny a černice
Nevýhodou niektorých odrôd je ich masívne rozmnožovanie.

Maliny

Toto ovocie podporuje potenie, a teda tlmí i horúčky, pôsobí aj antibakteriálne a antivirózne, má protizápalové účinky, znižuje i pocit bolesti, a preto sa bohato využíva aj pri zápaloch a bolestiach kĺbov, ale súčasne aj pri chrípke a prechladnutiach. Ich listy majú adstringentný, zvieravý účinok, a preto sa zápary z nich využívajú pri zápaloch v ústnej dutine a v hrdle, ale aj pri hnačkách. V gynekológii sa zasa využívajú ich spazmolytické účinky.

Obsah kaempferolu a kvercitínu podporuje zdravie srdcovocievneho i zrakového systému, pomáhajú aj pri diabete a pri prevencii degeneratívnych mozgových ochorení. Prítomné triesloviny a flavonoidy pomáhajú aj pri zápalových chorobách žalúdka a čriev, zvyšujú diurézu a pôsobia i pri zápaloch močových ciest. Maliny pomáhajú aj pri rekonvalescencii geriatrických pacientov najmä po ťažkých ochoreniach.

Odroda Polka
Odroda Polka

Vhodné odrody malín

Aby sme mali čerstvé plody naporúdzi čo najdlhšie, uprednostníme remontantné odrody s opakovaným rodením:

  • z klasických remontantných červenoplodých malín je to skorá Ada a Medea, stredne skoré Ljulin a Heritage,
  • červená Polka, ktorej prvoročné výhony plodia od polovice júla do konca augusta, druhoročné výhony od septembra do mrazov,
  • žltá Fallgold, ktorej prvoročné výhony plodia od septembra do mrazov, druhoročné od júla,
  • čierna malina Bristol (Black Jevel), ktorej prvoročné výhony plodia od augusta, druhoročné od júla,
  • najnovšie odrody malín: Zeva III. – prvoročné výhony plodia od júla, druhoročné od septembra; Himbo Top je stále plodiaca malina rodiaca od augusta; Willamette plodí dvakrát, je to veľmi skoro a bohato rodiaca červená malina; Aroma Queen je skoro a dlho plodiaca malina; Pokusa je malina s predĺženou plodnosťou od júla do mrazov; Golden Everest je žltoplodá skoro zrejúca malina,
  • originálne tvarované maliny: so žltými plodmi odroda Two Timer Sugana je veľkoplodá, dvakrát rodiaca stĺpová malina, prvoročné výhony plodia od júla, druhoročné od augusta, je vhodná do nádob i na balkóny a terasy a podobný červenoplodý variant tejto maliny; trpasličia malina Little Red Princess je vhodná do nádob na balkóny a terasy, plodí od augusta.

Černice

Černice majú v podstate podobné účinky ako maliny, ale odvary z listov, púčikov a mladých výhonkov sa častejšie používajú v sedacích kúpeľoch pri hemoroidoch, ale aj ako obklady pri poraneniach pokožky, pri vredoch a furunkuloch. Keďže tieto odvary skombinované s plodmi sú síce proti hnačke účinné, i keď pôsobia jemne, tak sa často používajú pri takýchto problémoch u detských pacientov.

Zaujímavé je využitie púčikov či mladých výhonkov na odvykanie od fajčenia. Ak ich držíme medzi perami a jemne cmúľame, ich sladkokyslá chuť zvyšuje našu averziu voči tabaku a znižuje chuť na cigaretu, aspoň kým máme výhonok v ústach. Pomáhajú tiež alergikom brzdením negatívneho účinku histamínu. Listy priložené na popáleniny a krvácajúce ranky zastavujú krvácanie a majú hojivý účinok. Výťažok antokyanu z černíc (kyanidin-3-glukozit) má okrem protirakovinového účinku aj iné výhody – brzdí rast nádoru a bráni aj jeho šíreniu metastázami.

Odroda Thornfree
Odroda Thornfree

Vhodné odrody černíc

Z černíc možno odporučiť nasledujúce dlho plodiace beztŕňové odrody:

  • klasická osvedčená čiernoplodá Thornfree bohato rodiaca od júla do mrazov,
  • Loch Ness veľkoplodá čiernoplodá rodiaca od augusta do mrazov,
  • černice so stĺpovým a redukovaným rastom: čiernoplodá Arkansas, Navaho Summerlong, stĺpová beztŕňová, vhodná do nádob na balkón a terasu, rodí od júna do mrazov; čiernoplodá Navaho kríková beztŕňová, rodí od augusta do mrazov; trpasličia čiernoplodá Little Black Prince je vysoká len 1 m, je vhodná do nádob na balkón a terasu, rodí od augusta do mrazov,
  • klasické beztŕňové červenenoplodé malino-černice: Loganberry, Tayberry,
  • nové odrody beztŕňových malino-černíc: Tayberry Buckingham červenoplodá, rodí od júna do mrazov; Glen Coe fialová, rodí od augusta do mrazov; robustná fialovomodrá Purple Rasberry.
Černice
Okrem plodov nájdu svoje využitie aj černicové listy.

Čierny bezkofeínový čaj rýchlo a lacno

Listy drobného ovocia, ako sú maliny, černice, čučoriedky, brusnice a jahody, nám môžu poslúžiť ako surovina na prípravu chuťovo vynikajúceho a zdravotne veľmi prospešného každodenného čierneho čaju, ktorý kofeínom nezaťažuje, ba naopak povzbudzuje naše srdce. Listy týchto plodín trháme najlepšie ešte pred kvetom, necháme ich trochu zavädnúť, potom ich roztlačíme, povaľkáme, aby sa porušili ich bunky, uzavrieme napríklad do polyetylénového vreca a necháme na teplom mieste zapariť, teda fermentovať asi 1 – 2 dni, kým nesčernejú. Potom ich asi pri 45 °C vysušíme a používame ako čierny čínsky čaj. Využívame ich buď jednotlivo, alebo najlepšie v zmesi.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock, archív autora
Zdroj: časopis Záhrada

 

Zdielať na Google+

Komentáre

    Pridaj tvoj komentár

    avatar
    :);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

    Reklama