Apríl v úžitkovej záhrade: Hnojíme ovocné stromy, vrúbľujeme, vysievame, venujeme sa priesadám

  • 01.04.2022

Pozornosť teraz venujeme ovocnému sadu i predpestovaným priesadám. Postupne už vysievame jednotlivé druhy zeleniny aj priamo na hriadky.

Hnojenie ovocného stromčeka

Výživa pre ovocné rastliny

Predpokladom bohatej úrody je nielen voľba správneho pestovateľského miesta, ale aj vhodné ošetrovanie už dobre zakorenených jedincov. K významným činnostiam patrí prihnojovanie, ktoré úžitkovým drevinám poskytne všetky dôležité živiny. Myslieť by sme na to mali hlavne na jar.

Kompost poskytne rastlinám jahôd dostatok živín a zároveň pôdu obohatí o humusovú zložku. Preosiaty kompost opatrne zapracujeme do okolia rastlín. Ríbezliam doprajme kvalitné hnojivo pre drobné bobuľové ovocie. Rozsypeme ho pred avizovaním dažďom do okolia kríkov. Ovocné stromy potrebujú dostatok živín hlavne v mladšom veku. Na jar vpravíme do pôdy kvalitné štartovacie hnojivo na podporu rastu, využiť môžeme aj vlastný kompost alebo rohovinu.

Kompost pri jahodách

Práce v jarnom ovocnom sade

Počas tohto mesiaca môžeme zrealizovať prevrúbľovanie starších ovocných stromov, najmä jadrovín. V apríli najčastejšie vrúbľujeme pod kôru. Používame ostrý, čistý vrúbľovací nožík a kvalitné vrúble. V rámci jedného podpníka môžeme mať dva rôzne vrúble, ale s rovnakými rastovými charakteristikami. Hoci sa zdá, že ide o zložitú činnosť, vyplatí sa vrúbľovanie vyskúšať, pretože môže priniesť zaujímavé výsledky.

Pokiaľ ide o ďalšie práce, vysádzame teplomilné ovocné dreviny, čiže broskyne, marhule, nektárinky, figy, mandle a ďalšie aj exotickejšie druhy. Na zakorenenie totiž potrebujú vyššiu teplotu, zohriatu pôdu a dostatok zrážok. Jarný termín je v tomto prípade vhodnejší.

Začiatkom mesiaca dokončíme ošetrenie broskýň proti kučeravosti, nerezistentných egrešov proti americkej múčnatke, čerešní a višní proti monilióze. Ak sme doteraz nestihli, najneskôr začiatkom mesiaca odstránime spod stromov všetko minuloročné lístie.

Postrek ovocného stromu

Režeme černice

Skôr ako sa začnú otvárať puky, pustíme sa do rezu tejto ovocnej rastliny. Najskôr odstránime všetky suché, poškodené alebo chorobami poznačené minuloročné výhonky, na ktorých dozreli plody, a to tesne nad pôdou. Ponecháme len niekoľko najsilnejších minuloročných výhonkov, ktoré nám v tomto roku prinesú úrodu. Tie ešte na konci mierne skrátime. Prípadné bočné výhonky, ktoré vyrastajú z hlavných výhonov, skrátime na 3 – 4 puky.

Ošetrujeme priesady

Priesady teplomilnej zeleniny (paradajky, papriky, baklažán, uhorky, tekvice), ktoré predpestúvame v krytých priestoroch, pravidelne zavlažujeme priamo na pôdu a môžeme ich aj prihnojiť. Dôležité je vetranie priestorov, vďaka čomu zamedzíme šíreniu hubových chorôb a zároveň prispievame k otužovaniu sadeníc. Von tieto zeleniny vysadíme až v máji.

Priesady papríky

Chránime kvitnúce stromy

Kvety skorých odrôd marhúľ alebo broskýň môžu byť v niektorých lokalitách ohrozené jarným mrazom. Aj jedna mrazivá noc potom dokáže tieto dreviny pripraviť o úrodu. Keď sú dreviny menšie, počas avizovaných chladnejších nocí ich môžete zakryť netkanou textíliou. Pomôcť môžu aj horiace parafínové sviece.

Pestujeme bylinky

Začiatkom mesiaca nezabudnime ošetriť trváce bylinky na vonkajších záhonoch. Z okolia rastlín najskôr odstráňme všetko nafúkané minuloročné lístie, prípadne prezimovanú burinu, z rastlín dajme preč aj suché alebo poškodené časti. Príliš prestarnuté a zoslabnuté jedince odstránime a nahradíme ich mladšími. Výsadbu nových byliniek si naplánujme hneď ako sa oteplí. Na jar zrealizujme tiež zmladzovací rez levandule, saturejky či šalvie. Pôdu v okolí rastlín prekypríme, môžeme zapracovať kompost. Skorá jar je aj vhodným obdobím na rozmnožovanie byliniek delením trsov.

Bylinková špirála

Na čo ešte nezabudnúť?

  • Koncom mesiaca vysievame semená cukiet a patizónov. Vysievame na slnečné miesta a do hniezd po 2 – 3 semená.
  • Vysadíme cibuľu sadzačku. Do ľahšej pôdy stačí cibuľky opatrne zatlačíme v rozstupoch 4 – 8 cm.
  • Pokračujeme vo výseve mrkvy, mangoldu, cvikly, paštrnáka a reďkovky. Do pareniska si vysejeme pór.
  • Vysadíme predklíčené hľuzy zemiakov na kvalitne pripravené hriadky alebo do pestovateľských vriec.
  • Začiatkom mesiaca dokončíme rez malín. Ošetrené rastliny zavlažme, prihnojme a pôdu namulčujme.
  • Vysádzame ovocné rastliny s neporušeným koreňovým balom, keď sme nestihli na jeseň alebo skoro na jar.
  • Zakladáme nové porasty jahôd vo voľnej pôde aj v rôznych nádobách. Naďalej možno vysievať semená mesačných jahôd.
  • V suchších dňoch doprajeme dostatok vlahy zemolezu kamčatskému, ktorého plody dozrievajú veľmi skoro.

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock, Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu