V júni potrebuje starostlivosť najmä úžitková záhrada. Viete, čo teraz vysievať a aké práce určite nevynechať?

  • 02.06.2023

Koniec jari prináša často letné teploty, preto sa zameriame na zeleninové záhony. Tie sú pre slizniaky doslova prestretým stolom.

Vysievanie na záhony po jarnej zelenine
Foto: Shutterstock

Vysievame na záhony po jarnej zelenine

Čo vysiať na záhony, z ktorých sme zozbierali jarnú zeleninu? Uvoľnená pôda po jarných reďkovkách, skorých šalátoch a kaleráboch by určite nemala zaháľať. Vysiať sem môžeme popínavé alebo kríčkové fazule, letný hrášok, uhorky alebo ľadový šalát.

Záhon nie je nutné rýľovať, stačí len dôkladne zozbierať predchádzajúcu plodinu, burinu a povrch pôdy urovnať hrabľami. U júnových výsevov dbáme na rovnomernú zálievku. Striedanie mokra a extrémneho sucha má negatívny vplyv na klíčenie, ktoré je potom nerovnomerné. Dobrou pomôckou je výsevy zakryť bielou netkanou textíliou.

Staráme sa o „smädnú“ zeleninu

Koniec jari už často pripomína skôr horúce leto, takže okrem odburiňovania a zberu skorých odrôd zeleniny nás bude čakať hlavne zálievka. Ak sa dá, uprednostňujeme dažďovú vodu. Ani s ňou však neplytváme a o pôdu sa snažíme starať tak, aby sa voda zbytočne neodparovala.

Najlepším pomocníkom na zeleninových záhonoch je mulčovanie slamou alebo jemne pokosenou trávou. Oba materiály výrazne znížia straty vody.

Pokiaľ povrch pôdy nepokryjeme mulčom, ďalšou možnosťou zníženia výparu je okopávanie. Aj keď sa používa hlavne pri odburiňovaní, pravda je, že táto tradičná metóda nahrádza čiastočne aj zálievku, a to prerušením kapilárnych kanálikov v pôde. Jedno okopanie vraj nahradí až tri zálievky.

Starostlivosť o smädnú zeleninu
Foto: Shutterstock

Kontrolujeme výskyt slizniakov

Sú veľkou hrozbou už v máji, ale v júni pre ne zeleninová záhrada znamená doslova prestretý stôl. Slizniaky nevyhľadávajú len šťavnatý šalát, špenát, uhorky alebo papriky, vo veľkom dokážu likvidovať dokonca aj vňať zemiakov, ktorú môžu oslabiť podobne ako pásavky zemiakové.

Zbaviť sa ich môžeme mnohými metódami, ktoré sú viac alebo menej účinné, ak však chceme mať istotu, záhony s lákavými plodinami obsypeme špeciálnymi granulami alebo plochu ošetríme zálievkou s dravými hlísticami, tie totiž dokážu zlikvidovať tieto škodce i na naozaj veľkej ploche.

Kontrola slizniakov v zeleninovej záhrade
Foto: Shutterstock

Vysádzame menej známe ovocie

Okrem základných druhov ovocia sa oplatí siahnuť aj po niečom „inom“, napríklad hurmikaki, nashi, marhuľoslivka či broskyňová slivka. Spestríme si tak určite jedálny lístok.

Dnes sa už aj teplomilné hurmikaki dá zakúpiť v odolnejších odrodách, ktoré prežijú zimu aj v nadmorskej výške okolo 400 metrov. Naši je zase ázijská hruška väčšinou s guľovitými plodmi. Jej veľkou výhodou je dobrá odolnosť proti hrdzi a vysoká rodivosť.

A čo krížence slivky s marhuľou a broskyňou? Tie sú vhodné i do lokalít, kde klasické broskyne a marhule namŕzajú, slivkové gény im totiž dávajú do vienka vysokú odolnosť. Bývajú dostupné na jar ako voľnokorenné.

Teraz v júni ich však vysádzame dopestované v kvetináčoch. Vyberieme im slnečné výhrevné stanovište a vysadíme do kvalitnej zeminy obohatenej o kompost. Vrúbľované stromčeky sadíme tak, aby miesto zrastu podpníka s vrúbľom vyčnievalo niekoľko centimetrov nad úroveň pôdy.

Júnová výsadba menej známeho ovocia
Ázijské hrušky, nashi, sú dnes dostupné aj u nás v mnohých odrodách. Foto: Shutterstock

Vyskúšajte

Už naše prababičky veľmi dobre vedeli, ako rastliny na záhrade zmysluplne skombinovať, aby boli odolné proti chorobám a škodcom. I dnes je opäť aktuálna výsadba aksamietnic medzi paradajky ako ochrana pred plesňami.

Podobne funguje aj kapucínka väčšia (ale len v oblastiach, kde sa nevyskytujú skočky). Ďalšou obľúbenou bylinkou je nechtík lekársky, ktorý odpudzuje pôdne háďatká.

Prihŕňame zemiaky

Zemiaky zasadené v máji už dávno vytvorili prvé zelené výhony. Okrem stráženia výskytu škodcov nás čaká aj starostlivosť o pôdu. V priebehu júna sadenice dôkladne okopeme, pričom k rastlinám prihŕňame pôdu tak, že z nej ostanú trčať iba vrcholce výhonkov.

Navŕšenie pôdy je dôležité hlavne z dvoch dôvodov. Podporíme tak tvorbu hľúz a záhon dôkladne odburiníme. Okopávanie a kopcovanie sa väčšinou vykonáva až trikrát v rozstupe desiatich dní a v závislosti od rastu vňate i buriny. Len čo zemiak zakryje medziriadky, môžeme túto činnosť ukončiť.

Prihŕňanie pôdy k zemiakom
Foto: Shutterstock

Jednotíme červenú repu

V prípade šalátovej červenej repy sú dostupné buď jedno-, alebo viacklíčkové odrody. Ak sme vysievali odrodu viacklíčkovú, vyrastie z jedného semienka hneď niekoľko rastlín, ktoré je potrebné vyjednotiť. Ak repu pestujeme pre buľvy, rastliny jednotíme na vzdialenosť 10 až 15 centimetrov.

Jednoteniu sa nevyhneme ani pri jednoklíčkových odrodách, zvlášť ak sme semienka vysiali príliš nahusto. Vyjednotené rastliny nemusíte nutne vyhadzovať, čerstvé lístky sú výbornou náhradou listového šalátu. Pridávame ich do šalátov alebo do smoothie.

Jednotenie červenej repy
Foto: Shutterstock

Na čo ešte nezabudnúť

  • Priebežne zberáme zrelé jahody a otrhávame plody napadnuté plesňami. Porast udržiavame bez burín.
  • V júni tiež dozrievajú niektoré odrody kamčatských čučoriedok, ktoré sú známe pod botanickým označením zemolez kamčatský. Ich modré plody sú veľkým lákadlom pre vtáky, preto nad nimi rozmiestnime ochranné siete.
  • Zbierame mladé výhony byliniek na výrobu pesta. Okrem bazalky môžeme skúšať aj iné kombinácie zelenej omáčky. Využiť sa dajú i tymian, pažítka, rozmarín, listový petržlen alebo oregano.

Galéria k článku:

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?