Recepty zo záhrady

Vitamíny počas zimy: Domáca fermentovaná zelenina hotová za pár dní
Vitamíny počas zimy: Domáca fermentovaná zelenina hotová za pár dní
Poznáte prípravu rýchlej kvasenej zeleniny v malom? Kým vykvasenie kapusty v súdku trvá týždne, tu je hotová za pár dní. Pripravovať si ju môžete priebežne od jesene až do jari. Tak budete mať stále čerstvú zásobu vitamínov a zdravých probiotík.
Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia
Trnky: Dajú sa využiť, aj keď vám nechutia
Prunus spinosa, trnka obyčajná. Mesiace som čakala na mráz a už celé tie mesiace som tušila, že toto čakanie bude mať jeden vážny dôsledok. Máme na lúke za domom nekonečne dlhé „trnkoradie“, v lete som mala veľké plány, že hádam aj na víno trnkové bude, toľko sa na konároch skvelo modrých guličiek. 
Nadýchané jablkové lievance vás presvedčia, že ste našli ten správny recept
Nadýchané jablkové lievance vás presvedčia, že ste našli ten správny recept
Hľadáte dobrý recept na lievance? Tak sa zrejme budete musieť popozerať po inom, pretože tento nie je len dobrý. On je najlepší. Nadýchané ľahučké cesto, jemnú chuť a nenáročnú prípravu ocenia nielen deti, ale i dospelí.
Netradičné tekvicové recepty a niečo, čo ste o tekvici možno nevedeli
Netradičné tekvicové recepty a niečo, čo ste o tekvici možno nevedeli
Aj vám sa tento rok sa urodilo množstvo tekvíc? Malé, veľké, žlté, biele, oranžové, špagetové, Hokkaido… Trend pestovania tekvíc je čoraz viac rozšírenejší, a tak sa z tejto typicky jesennej plodiny objavuje stále viac originálnych receptov a manuálov k vyrábaniu halloweenskych dekorácií.
Sušené jablká a hrušky: Jedna finta a budú dokonalé!
Sušené jablká a hrušky: Jedna finta a budú dokonalé!
Usušiť doma ovocie je rozhodne jedna z najlepších ciest, ako zakonzervovať plody. A urobiť to doma po svojom znamená, že budú bez pridania pomocných látok proti spekaniu, či na udržanie farby.
Artičoka, zdravá zelenina so vzhľadom bodliaka, ktorú poznali už egyptskí faraóni
Artičoka, zdravá zelenina so vzhľadom bodliaka, ktorú poznali už egyptskí faraóni
V dávnych časoch túto lahodnú zeleninu konzumovali len staroegyptskí faraóni, neskôr európska vysoká šľachta. V záhrade pôsobí svojím originálnym „bodliakovým“ vzhľadom a krásnymi veľkými fialovomodrými súkvetiami očarujúco žiarivých rúrkovitých kvetov veľmi dekoratívne.
Prečo oberať šípky už pred mrazmi
Prečo oberať šípky už pred mrazmi
Šípky sú v októbri zrelé, tvrdé, väčšina zdravých, plné vitamínov, nie je veľmi dôvod otáľať so zberom a spracovaním. Hovorí sa o istých výhodách zberu po mrazoch, no s obsahom vitamínov to nemá nič spoločné.
Ak by ste si mohli vyrobiť len jedinú tinktúru, naložte si kapucínku
Ak by ste si mohli vyrobiť len jedinú tinktúru, naložte si kapucínku
Tinktúra sa dá vyrobiť z takmer každej bylinky, no pri mnohých je omnoho vhodnejšie ich úplne obyčajne nasušiť a konzumovať ako čaj. Konkrétne z kapucínky budete mať ale najväčší osoh, keď z nej vydolujete maximum naložením do silného kvalitného bieleho alkoholu. 
Džem, s ktorým sa málokomu chce piplať, ale zjedol by ho každý
Džem, s ktorým sa málokomu chce piplať, ale zjedol by ho každý
Príprava je priam hrozná. Potrebujete na ňu – už asi tušíte – práve hrozná. A nie hocijaké.
V jednoduchosti je krása: Najobľúbenejšia hruškovo-jablková výživa pre veľkých aj malých labužníkov
V jednoduchosti je krása: Najobľúbenejšia hruškovo-jablková výživa pre veľkých aj malých labužníkov
Poznáte to. Pohľad na typickú jeseň v záhrade vám napovie, že ovocie, ktoré ešte zostalo na stromoch, by sa mohlo použiť na niečo, čo vám bude pripomínať slnečné dni a príjemnú letnú náladu aj počas jesenných upršaných dní. Ak k tomu máte doma ešte aj deti, o to lepšie. Urobíte radosť aj im.