Lopúch ako liečivka: Vydajte sa s nami na cestu spoznávania jeho liečivých účinkov

  • 21.06.2022

V záhradách ho mať nechceme, pretože je vo všeobecnosti považovaný za odolnú a nepríjemnú burinu. Akýkoľvek pokus o vykynoženie ihneď sabotuje.

Lopúch
Foto: Shutterstock

Lopúch je rastlina vyskytujúca sa na okrajoch ciest, plotov, neobrábaných pôdach, rumoviskách, smetiskách. Napriek nelichotivej povesti však lopúch patrí medzi liečivé rastliny.

Lopúch ako ho (ne)poznáme

Lopúch väčší, Arctium lappa, je dvojročná bylina s rozkonárenou stonkou, ktorá môže dosiahnuť výšku až 150 cm. Hlavičky kvetov sú okrúhle a pichľavé, s ružovými alebo fialovými kvetmi. Kvitne od júla do septembra, pričom zber prebieha skoro na jar alebo na jeseň.

Obdobie zberu súvisí s tým, akú časť rastliny zbierame. Lopúch patrí do čeľade astrovité a okrem lopúcha väčšieho je liečivým druhom aj lopúch menší (Arctium minus) a lopúch plstnatý (Arctium tomentosum). Všetky tri druhy patria medzi najstaršie liečivé rastliny rozšírené nielen v Európe, ale aj v Ázii, Afrike a v Amerike.

Lopúch s kvetmi - bodliaky
Foto: Shutterstock

Liečivé účinky lopúcha

Lopúch je bohatý na kyselinu listovú, inulín, vitamíny A, C, K, vápnik, horčík, fosfor, sodík, draslík, zinok, selén. Má silné antibakteriálne, protizápalové a protiplesňové účinky. Čistí krv, má močopudné účinky, znižuje hladinu cukru v krvi, pozitívne pôsobí na pečeň, žlčník a močové cesty. Predchádza tvorbe žlčových a močových kameňov.

Známa liečiteľka zo stredoveku, Hildegarda z Bingenu, predpisovala ľuďom lopúch za účelom liečenia rakovinových nádorov. V Japonsku sa lopúch s obľubou pestuje ako kultúrna liečivá bylina. V Európe má lopúch dlhú históriu pri vonkajšom aj vnútornom liečení. Aj dnes sa v ľudovom liečiteľstve považuje za významný prírodný liek so širokým spektrom zdravotných benefitov.

V minulosti sa čerstvými, mierne podrvenými listami lopúcha obaľovali boľavé kolená. Ako obklad si môžete pripraviť kašovitú zmes z čerstvých, ale aj sušených listov lopúcha a prikladať na postihnuté miesto.

Lopúch blahodarne pôsobí na pokožku

Lopúch sa odpradávna využíva na liečbu kožných ochorení. Účinný je pri ekzémoch, psoriáze, zle hojacich sa ranách a akné. Pomôže pri zapálených vyrážkach a vredoch, ako aj pri svrbiacej žihľavke.

Lopúch obsahuje látky, ktoré majú pozitívny vplyv aj na vlasy, zmierňuje ich vypadávanie, podporuje rast nových vlasov a je ideálny aj na mastné vlasy a lupiny. Neodporúča sa používať na svetlé a odfarbené vlasy.

Veľké listy lopúcha - porovnanie s dlaňou
Foto: Shutterstock

Obklad na kožné dermatitídy, akné aj psoriázu

Lopúch má antibakteriálne účinky. Je preto vhodný aj ako akási pleťová voda na postihnuté miesta. Odporúčané dávkovanie je jedna polievková lyžica sušenej byliny na 2 dcl vriacej vody. Môžete použiť sušený koreň alebo podrvené listy lopúcha.

Príprava je jednoduchá. Sušený lopúch zalejte vriacou vodou a nechajte prikryté lúhovať 1-2 hodiny. Odvarom si potierajte priamo postihnuté miesta na koži. Takýto odvar môžete použiť aj ako obklad na miesta postihnuté reumou, boľavé kolená a kĺby. V tom prípade si odvar pred použitím prihrejte a teplý obklad prikladajte na boľavé miesta.

Lopúchový odvar pre zdravé vlasy

Do hrnca vložíme 3 lyžice sušeného drveného lopúcha a zalejeme ho litrom vody. Privedieme ho k varu a 15 minút povaríme. Scedeným vlažným odvarom si oplachujeme vlasy po umytí šampónom. Odvar má priaznivý vplyv na rast vlasov, lupiny a rýchlo mastiacu sa pokožku hlavy.

Koreň lopúcha skrýva silné liečivé účinky

Môžeme povedať, že liečivá je celá rastlina, ale najpoužívanejší je koreň lopúcha. Korene sú zemité, škrobové a trochu horké. Listy majú mierne horkastú chuť. Korene lopúcha môžete pripraviť vyprážané, pečené, do polievok. Z koreňov si môžete pripraviť aj veľmi účinnú tinktúru.

Koreň lopúcha
Foto: Shutterstock

Ako spracovať koreň lopúcha?

Zbierame korene jednoročných rastlín. Dvojročné korene nepoužívame, pretože zvyknú byť drevnaté a duté. Korene môžu byť dlhé až 30 cm. Vykopávame ich jemne, dôkladne ich umyjeme, narežeme ich na veľkosť cca 1,5 cm a sušíme pri teplote do 40-50 stupňov. Zdravý koreň je na povrchu tmavý a vnútri belavý. Je horký a nevonia.

Koreň môžeme sušiť, pripraviť si z neho tinktúru, či lopúchový olej. Zo sušeného koreňa lopúcha pripravujeme čaj alebo odvar. Výborne sa kombinuje aj s inými bylinkami. Vyskúšať môžete napríklad púpavu, horec, vitex jahňací či štiav.

Čaj z koreňa lopúcha

Dve čajové lyžičky sušeného koreňa zalejte 1/2 litrom vody, chvíľku povarte a preceďte. Alternatívou je koreň lopúcha namočiť, nechať lúhovať cez noc, ráno prihriať a vypiť. Čaj má močopudný účinok, podporuje potenie a látkovú výmenu.

Lopúch využijeme aj pri:

  • podpore imunity
  • žalúdočných vredoch
  • gastritíde
  • reume
  • psoriáze
  • detoxe a očiste tela
  • kašli a zahlienení
  • mokvavých a hnisavých ranách
  • dezinfekcii
  • bodnutí hmyzom
  • liečbe cukrovky
Lopúchová tinktúra
Foto: Shutterstock

Účinok bylinky určuje jej chuť

Každá bylina má svoju chuť a podľa tradičnej čínskej medicíny by sme ju mali pred použitím ochutnať. Podľa toho zistíme, či a ako je pre nás vhodná. Ideálne je ochutnať rastlinu čerstvo odtrhnutú, ešte pred samotným sušením či iným spracovaním. Koreň lopúcha je horký a ostrý. Vďaka tomu organizmus ochladzuje a prečisťuje.

Suchý zips v podaní lopúcha?

S trochou zveličovania áno. Práve lopúch si môžeme pamäť z detstva. Ak ste sa ako deti ohadzovali bodliakmi, pretože skvele držali na oblečení, s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o lopúch a jeho suché hlavičky kvetov so štetinkami. Hovorí sa, že boli inšpiráciou pre vynájdenie suchého zipsu.

Lopúchová tinktúra
Foto: Shutterstock

Lopúch v kuchyni: Všetko s mierou

Čerstvé mladé listy lopúcha môžete pridať do šalátov alebo polievky. Použiť ich môžete aj ako koreninu pri varení, podobne ako ligurček. Majú jemne horkastú chuť, používajte ich preto opatrne.

Korene lopúcha môžete konzumovať rovnako ako inú koreňovú zeleninu. Jednoročné korene lopúcha sa v Japonsku jedia surové, varené alebo pečené. Často sú používané ako náhrada zemiakov. Koreňom lopúcha nahrádzajú koreňovú zeleninu ako je mrkva, petržlen či paštrnák.

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Machovka má viac vitamínu C ako citrón a obsahom výživových látok predčí aj goji Veľká vianočná súťaž o vianočné stromčeky Veľký sprievodca zimnými rezmi: Čo rezať v mimosezóne? Kedy vysádzať a ako prezimovať chryzantémy? Toto sú najdôležitejšie odporúčania pri ich pestovaní Lunárny kalendár pre záhradkárov - december 2022 Súťaž Najkrajšia záhrada 2022: Vyhlásenie víťaza, ktorého vybrala odborná porota
Predvianočné aktivity v úžitkovej záhrade: Viete, čomu sa teraz venovať? Zdravá sladkosť nielen na Vianoce: Datle sú rýchlym zdrojom energie, pomôžu pri zápche a znižujú cholesterol Poznáte obriu cibuľu Globo? Takto si ju vypestujete zo semienka Skladujú sa topinambury rovnako ako zemiaky? Martin Čurda radí: Ako spevniť terasy v svahovitej záhrade? Poznáte vždyzelené polokry? Vnesú do záhrady vôňu a počas zimných dní i farbu. Ktoré si vybrať?