Hľadáte dobré tipy, ako spracovať úrodu paradajok? Už ďalej nehľadajte! Tieto recepty máme rokmi odskúšané nielen my, ale aj naši čitatelia.

Mnohí si myslia, že čerstvé paradajky sú najzdravšie, ale v skutočnosti platí opak. Keď paradajky tepelne upravíte – či už varíte, pečiete alebo robíte pretlak – naše telo lepšie využije cenné látky, hlavne lykopén, ktorý má skvelé antioxidačné účinky a pomáha chrániť naše bunky.
Výskumy ukazujú, že paradajkový pretlak alebo kečup obsahujú viac lykopénu ako čerstvé paradajky. Aj keď pri varení trochu prídete o vitamín C, paradajky si stále zachovávajú svoje zdravotné výhody. A keď počas varenia pridáte olivový olej, vstrebávanie týchto látok ešte zlepšíte.
Paradajková zmes bez konzervovania

Pripravte si jednoduchú paradajkovo-cesnakovú zmes, ktorá vydrží bez konzervovania. Stačí rozmixovať paradajky s cesnakom, pridať soľ a zmes uložiť do čistých pohárov. Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste a máte chutný základ na hrianky, pizzu, cestoviny či do gulášu. Tento recept vám umožní využiť prebytok paradajok a predĺžiť ich životnosť bez náročného konzervovania.
Nakladané sušené paradajky

Nakladané sušené rajčiny sú skvelým doplnkom k cestovinám, šalátom či domácemu chlebu. Stačí vám na to zopár sušených rajčín, olivový olej, soľ, čerstvé bylinky ako bazalka či tymian a prípadne cesnak. Všetko spolu vložíte do sklenených pohárov, zalejete olejom a necháte týždeň odležať v chladničke. Takto pripravené rajčiny vydržia aj rok a vždy vám pripomenú leto.
Domáci kečup

Domáci kečup, ktorý si pripravíte z rajčín, jabĺk, cibule a cesnaku, je skvelou alternatívou ku kúpeným verziám. Tento recept vám umožní vytvoriť si vlastný kečup bez konzervantov, s prírodnými prísadami a vylepšenou chuťou vďaka rôznym koreninám, ako je zázvor a klinčeky. Kečup si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti a uchovávať ho až do ďalšej sezóny.
Pretlak zo žltých rajčín

Ak máte v záhrade veľa žltých rajčín, pripravte si z nich jednoduchý domáci pretlak. Stačí ich umyť, pokrájať na kúsky a povariť do zmäknutia. Potom ich rozmixujte na hladkú zmes a podľa chuti pridajte soľ, korenie alebo bylinky. Takto pripravený pretlak môžete využiť v rôznych receptoch alebo ho uskladniť na neskôr. Je to skvelý spôsob, ako zužitkovať úrodu a mať po ruke chutnú zložku do polievok, omáčok či iných jedál.
Paradajková šťava, polievka a ďalšie inšpirácie

Už máte predošlé recepty hotové a pripravené v špajze? Teraz je čas na paradajkovú polievku, osviežujúce španielske gazpacho alebo si rajčiny vychutnať ako jednohubky. Tieto jednoduché tipy vám ešte viac spestria sezónu a využijete ich naplno!
O aké recepty sa podelili záhradkári vo fóre?
Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na spracovanie úrody paradajok, pozrite si diskusiu našich záhradkárov vo fóre. Zdieľajú tam svoje overené recepty a tipy, ako využiť rajčiny v kuchyni. Nájdete tam nielen klasické recepty, ale aj zaujímavé nápady, ktoré možno ešte nepoznáte. Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, pripojte sa a podeľte sa s ostatnými.
Zelené rajčiny na konci sezóny

Aj zelené paradajky, ktoré už nestihli dozrieť, môžu byť skvelou surovinou v kuchyni. Naložte ich do octového nálevu a získate zaujímavý doplnok k jedlám alebo náhradu za olivy v koktailoch. Pripravte si aj chutný kaviár zo zelených paradajok, ideálny ako nátierka alebo príloha. A nezabudnite na domácu omáčku – kečup zo zelených paradajok vás presvedčí, že aj nezrelé plody môžu byť delikatesou.
Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock



















Zbierate už bazu? Čo z nej robíte? Máte overené recepty?